NL EN DE

Welkom op Gort Decoraties

Familie Gort

De familie Gort is van oudsher altijd verbonden geweest met handel en voeding. De wortels van de familie liggen in het stadje Grouw in Friesland. Daar waren het handelaren in granen en schippers, die via omwegen betrokken zijn geraakt bij het bouwen van dijken in de toenmalige Zuiderzee. Het waren toen ruwe mannen die bazaltblokken bewerkten.

Een tak van de familie is vertrokken richting Schiedam, waar zij ook het vak van steenzetter uitoefende. Een andere tak is in Groot-Brittanië terecht gekomen en zij hebben daar in het leger hun sporen verdiend. De Gorten zijn over de gehele wereld uitgezworven en als je nu op het web kijkt, zie je dat het een ondernemende familie is.

Mijn grootouders, Annie en Willem Gort, waren vishandelaren in Duitsland die voor de oorlog weer terug naar Nederland gekomen zijn om zich te vestigen in het plaatsje Muiden aan het IJsselmeer. Mijn vader, Gerrit Gort, was slager in Friesland en is daar met mijn moeder, Froukje Klaren, getrouwd om vervolgens in Bolsward te gaan wonen. Na de tweede wereldoorlog is mijn vader vliegtuigwrakken gaan opvissen in het IJsselmeer. Vervolgens is hij een rubberspeelgoedballenfabriek in Muiden begonnen. Ons gezin bestond uit vader, moeder en vier zonen. De twee oudsten zijn zelfstandig ondernemer. Wim Gort is directeur/eigenaar van Hego Trading Compagnie. Hego is een handelsonderneming, die wereldwijd roestvaststaal koopt en verkoopt en is op dat gebied de grootste onderneming van Nederland. De tweede zoon is Jochem Gort en hij is dus samen met zijn vrouw Willemijn, eigenaar van J.Gort Decoraties v.o.f.

J.Gort Decoraties v.o.f. is ontstaan naar aanleiding van de geboorte van Tosca, de dochter van Wim en Fabiën Gort. Jochem Gort was in die tijd werkzaam in de patisserie en maakte toen ook al zijn eigen taartdecoraties, omdat er in de handel geen mooie decoraties te koop waren. Toen Tosca geboren werd zijn er marsepeinen rozen op steel gemaakt en over de hele wereld verstuurd. De reacties hierop waren zo goed dat er een bedrijf werd gestart. We zijn begonnen in Weesp, in de keuken van de flat waar Gort toen woonde. Maar al spoedig was dit te klein en verhuisde dit mini eenmanszaakje naar beneden, naar de box die bij deze flat hoorde. De oppervlakte was 9m2. Gort werkte toen nog voor halve dagen bij de firma Trumpie in Amstelveen. Spoedig werd de box te klein en het kleintje ging leren lopen. Personeel en een heus bedrijfspand op het industrieterrein te Weesp. Ook daar waren zij in vijf jaar uitgegroeid, dus werd er vandaaruit  verhuist naar het huidige pand te Almere, waar ze nu alweer sinds 1995 gevestigd zijn. Zo kan het gaan, met niets begonnen en nu toch een hele naam in Nederland en daar buiten.